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Formal Advisory Opinion 2004-1 
 What Constitutes Official City Business 

 
Opinion Summary 

 
 City officials or employees are conducting official city business when they 
act in an official capacity and perform official duties on behalf of the city.  Whether 
the mayor or city council member is acting in an official capacity and performing 
official duties when using a city facility depends on the purpose of the event and 
whether it furthers a city policy or mission contained in the City Charter, ordinance, 
resolution, administrative or executive order, or court order.   

 
Question Presented 

 
 When is an elected city official conducting official city business and thus 
entitled to use a city facility without paying the rental fee customarily charged the 
public for its use? 
 

Facts 
 

 The Board of Ethics has ruled that a city official is not entitled to a waiver of 
a rental fee for the personal use of city property or for its use by any other private 
person or entity on terms that are not available to the general public.  See Formal 
Advisory Opinion 2003-1 (adopted Aug. 21, 2003).  In that opinion, the Board 
noted that it was not addressing the related question of the use of city-owned 
property to conduct official city business. 
 
 A city councilmember has asked the board to address when an elected 
official may use a city facility to conduct official city business, giving three 
examples for the board to consider:  
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 1.  The Mayor or City Council holds a press conference in the atrium 
of City Hall. 

 2.  The Mayor or City Council hosts a reception at City Hall or any 
city facility.  

 3.  The Mayor or City Council requests the use of the city-owned 
mobile stage for a community “anti-drug” rally. 

 
Discussion 

 
 The Board of Ethics is being asked to define what constitutes “official city 
business” as that term is used in section 2-811 of the Standards of Conduct.  
Section 2-811 prohibits officials and employees from using city property for their 
private advantage, unless the property is made available to the general public or 
the city has a policy allowing its use for official business of the city.  The relevant 
section states: 
 

 No official or employee shall request, use or permit the use of any 
publicly owned or publicly supported property, vehicle, equipment, labor or 
service for the private advantage of such official or employee or any other 
person or private entity. However, no official or employee is prohibited from 
requesting, using or permitting the use of any city-owned or city-supported 
property, vehicle, equipment, material, labor or service which as a matter of 
city policy is made available to the public at large or which is provided as a 
matter of stated public policy for the use of officials and employees in the 
conduct of official city business. 
 

Although the question deals with an elected official’s use of a city facility, without 
charge, for official city business, the same analysis would generally apply to an 
official’s or employee’s expenditure of city funds to rent a facility for official city 
business.   

 
 Besides the ethical standards in the City’s Code of Ordinances, there are 
other code provisions that address the use of city property or expenditure of city 
funds for city business by elected officials.  These provisions disallow the use of 
city property for personal profit or benefit (section 5-401); permit expense accounts 
for official city business, including business travel, conventions and training, 
publications, office supplies, service contracts, and subscriptions to publications 
(sections 2-36 & 2-39);  establish a process for using office expense accounts to 
fund projects for the public good (sections 2-36 & 2-39); require that city funds 
spent on employee services exclude “any campaign-connected costs” (sections 2-
308 & 2-152); and provide authority for contingency funds for the mayor, council 
president, and department heads for expenses for public purposes or related to 
their official duties (sections 2-924 and 2-925). 
 
 Taken together, these provisions establish that official city business is not 
any activity related to a political campaign, a private for-profit business, or a family 
event, such as a wedding or christening.  In addition, the code sections on council 
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expense accounts suggest that “projects for the public good” are not part of the 
city’s official business unless the city council enacts an ordinance that establishes 
a separate account from which the project may be funded.  A private event, no 
matter how laudable its purpose, is not transformed into the city’s business merely 
because it benefits the community. 
 
 Whether a press conference, reception, or community rally is “official city 
business” depends on the purpose and nature of the event.  A city official or 
employee needs to be present, but an official’s presence alone does not make the 
event city business.  If a city official holds a press conference to announce the 
introduction of legislation, a city department holds a reception to honor a retiring 
city employee, or the mayor and chair of the council’s Public Safety Committee 
use the mobile stage to hold a rally as part of a city-wide initiative against drugs, 
they are conducting the official business of the city.  If, on the other hand, a city 
official holds a press conference to announce his candidacy for mayor, another 
city official hosts a reception to raise money for a private school, or a 
neighborhood civic association uses the mobile stage to hold a community anti-
drug rally, then it is not the official business of the city.   For the use of city 
property or expenditure of city funds to meet the standard of official business, the 
city must have approved the use in an ordinance, resolution, administrative order, 
executive order, or departmental policy or the use must support a policy contained 
in an ordinance, resolution, or order. 
  

Conclusion  
 
 The Board of Ethics concludes that a city official or employee is conducting 
the city’s official business when acting in an official capacity and performing official 
duties on behalf of the city.  The city’s official business does not include an activity 
or event done solely for the personal benefit of an individual official or employee, 
such as a political campaign activity, a private business transaction, or an event 
sponsored by a private or non-city group.  To determine whether an official or 
employee is entitled to use a facility for official city business, it is important to 
examine the purpose of the event and whether it furthers a city policy or 
department mission contained in the City Charter, ordinance, resolution, 
administrative or executive order, or court order.  
 
Adopted March 18, 2004  
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