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City of Atlanta Board of Ethics 
Formal Advisory Opinion 2008-8 

Representing Clients in Matters Adverse to the City 
 
 

Opinion Summary 
 

City officials who serve as board members may not represent any person or private interest in 
any action or proceeding in conflict with the interests of the City or in litigation in which the City 
is involved.  This ban on representation applies to the individual and does not prohibit the board 
member’s law firm from representing clients in matters adverse to the City.  To ensure that the 
board member is not involved in the matter, the firm needs to erect a firewall that insulates the 
official from any knowledge, discussion, consideration, or participation in the matter.  On a 
related issue, the Code of Ethics does not prevent the city board member from receiving his or 
her proportional share of the proceeds that the firm derives from the claim or matter against the 
City.  Based on this financial interest, the board member would be precluded from voting or 
participating in any city decision related to the matter. 

 
Questions Presented 

 
1. Can the law firm of a city board member pursue a legal claim against the City so long as 

the city official is not personally involved in the matter? 
 

2. Can a city board member receive monies derivative from a lawsuit against the City, 
provided that the board member has had no involvement in the litigation? 

 
Facts 

 
A personal injury attorney who is a member of a small law firm is appointed to serve on a city 
board.  The attorney’s law firm is asked to represent a client in a civil lawsuit against the City of 
Atlanta.  The board member will not be involved in the litigation.  If the lawsuit is successful, the 
law firm’s share of the damages award would be deposited into a firm account and distributed to 
the firm’s partners, including the city board member, based on a predetermined partnership 
agreement.  The board member requests a formal advisory opinion addressing whether 
members of his firm can represent persons in lawsuits against the City of Atlanta and, if so, 
whether he can receive monies derived from the lawsuit. 
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Applicable Law 
 
Section 2-809 on representing private interest before courts provides, in part: 
  

No official or employee shall represent any person or private interest [1] in any action or 
proceeding in conflict with the interests of the city, [2] in any litigation in which the city or 
any agency of the city is involved or is a party, or [3] any action or proceeding in the 
municipal courts and traffic courts of the city involving any charges or violations in which 
the complainant is the city or any agency of the city or any official or employee thereof 
pertaining to the official's or employee's official duties.  
 

Section 2-808 further provides that no official may appear on behalf of private interests before 
any agency, except as a matter of public record in a court of law as provided by section 2-809.  
Section 2-801 defines an “official” to include any person appointed to any city agency. 
 

Discussion 
 

Citizens appointed to serve on city boards are officials governed by the Code of Ethics.  See 
Atlanta, Ga., Code § 2-801.  In a previous opinion, the Board interpreted the ban on 
appearances in section 2-808 as applying to the individuals serving on city boards, but not to 
other members of their firm.  Specifically, the Board concluded that board members may not 
appear on behalf of private interests before the city agency that is regulated by the public board 
on which they serve.  The opinion noted that the prohibition does not “preclude other firm 
members or company employees from appearing on behalf of private interests before the city 
agency.  In that event, the city official should not be involved” in the matter and would need to 
publicly disclose the conflict as provided in section 2-813.  See FAO 2006-4 (Board Members 
Appearing before Related City Agencies). 
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Similarly, the Board concludes that the ban on representation in section 2-809 applies to 
individual city officials and not to their firms.  Thus, this prohibition precludes citizens who serve 
on city boards from representing any person or private interest in any action or proceeding in 
conflict with the interests of the City or in any litigation against the City or any of its agencies; it 
does not preclude the member’s firm from representing clients in matters adverse to the City.  If 
an official’s firm intends to represent a person in a matter adverse to the City, the firm needs to 
create a firewall that insulates the official from any knowledge, discussion, consideration, or 
participation of the claim or lawsuit, similar to the procedure that the firm follows in other conflict 
of interest situations.  In addition, the city official would be prohibited from voting or participating 
in any legislation or city decision involving the matter.  See § 2-813. 
 

The second question asks whether the city board member may share in any profits from the 
representation, an issue not considered in the previous formal advisory opinion.  If the purpose 
of the representation provision is to prevent a city official from using his or her position to gain a 
special advantage in litigation against the City, then that purpose is met when the board 
member refuses any involvement in the matter.  Allowing the official to share in any monetary 
award or fees given to the official’s firm in a lawsuit against the City does not undermine the 
purpose of the prohibition.  More importantly, actual receipt of a share of any fees would not 
change the fact that the board member has a financial interest in the litigation and is disqualified 
from voting or participating in any matter related to the claim.  Finally, there may be some 
practical problems for firms in segregating expenses and proceeds related solely to lawsuits 

Receiving Monies for Representation 
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against the City or appearances by firm members before  city agencies, which may discourage 
individuals from agreeing to serve on a city board. For these reasons, the Board concludes that 
the Code of Ethics does not prohibit a city board member from receiving his or her proportional 
share of the proceeds that the firm derives from the claim or matter against the City. 
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