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City of Atlanta Board of Ethics 

Formal Advisory Opinion 2008-7 
Use of City Letterhead for Charitable Fundraising 

 
Opinion Summary 

 
No.  City officials may not use official city letterhead or other city resources to raise funds on 
behalf of individuals, organizations, or non-profit groups that are not affiliated with the City.  
Elected officials should use the letterhead of the charitable group or their own personal 
letterhead in any fundraising letter on behalf of the group.  
  

Question Presented 
 
Can official city letterhead and other city resources be used to solicit charitable donations for 
private, non-profit groups that are not related to the City? 
  

Facts 
 
The Ethics Office has received several inquiries from elected officials, citizens, and potential 
donors concerning charitable fundraising efforts by city elected officials.  Specifically, city 
council members have asked if they may send a fundraising letter on behalf of a charitable 
foundation or private group. In addition, a prohibited source has asked whether the Code of 
Ethics permits it to give money to a project that is unaffiliated with city government when the 
fundraising letter is written on city stationery and signed by an elected official. These requests 
suggest the need for guidance on whether elected city officials may use official city letterhead, 
their titles, and city resources for charitable fundraising activities on behalf of non-profit groups 
that are not related to the City. 
 

Applicable Law  
 
Section 2-811 prohibits city officials and employees from using “publicly owned or publicly 
supported property, vehicle, equipment, labor or service for the private advantage of such 
official or employee or any other person or private entity.” There is an exception when the City 
has a stated public policy that the property is being used for official city business.  In addition, 
section 2-820 prohibits officials from rendering services for private interests when the service is 
adverse to and incompatible with the proper discharge of their official duties, and section 2-818 
prohibits officials or employees from soliciting or accepting anything of value that is calculated to 
influence a vote, decision, or the exercise of official authority.  
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Discussion 
 

The Board of Ethics has previously issued formal advisory opinions addressing when city 
officials and employees may raise money or solicit donations from private individuals and 
entities.  Relying on the gift and solicitation rules, the Board determined that city officials and 
employees may solicit and accept donations in their official capacity for city programs and 
projects. See FAO2005-6, Solicitations for City Programs that Benefit Citizens.  In that opinion, 
the Board established guidelines for solicitations by city officials and employees for city 
programs and events, such as the Mayor’s Senior Ball, Mayor’s Cup, and Atlanta Dream 
Jamboree.  It then distinguished between those city programs and the Mayor’s Masked Ball, an 
annual fundraising event for the United Negro College Fund to which “the City’s top elected 
official for the past two decades has lent his or her name and good offices to support fundraising 
efforts aimed at helping students attend college.”   

City officials and employees may raise funds for city programs 

 

In FAO2004-6, the Board determined that city department heads could not personally solicit 
funds or charitable contributions from city contractors, vendors, and other prohibited sources on 
behalf of a non-profit group, professional organization, or other private entity.  See FAO 2004-6, 
Solicitation of Charitable Contributions from a Prohibited Source.  The rationale was that a 
targeted solicitation is coercive and might pressure a city contractor to make a donation to retain 
or expand its business with the City; it might also create the perception that the contractor would 
gain greater access or receive more favorable treatment as a result of its donation.  Applying 
the same rationale to other solicitations, the Board has adopted a rule that city officials and 
employees should not target prohibited sources in any solicitation made on behalf of the City 
and must publicly reports gifts received as a result of a solicitation. 

City officials and employees may not target prohibited sources for donations 

 

In a separate line of decisions on the use of public property, the Board has determined that city 
property may not be used for the private advantage of any official, employee, individual, or 
private entity.  See § 2-811. There is an exception for official city business when a city official or 
employee is acting in an official capacity and performing official duties on behalf of the City.  
See FAO2004-1, What Constitutes Official City Business.  This exception applies when officials 
and employees solicit donations for city programs. 

Soliciting funds for city programs is official city business 

 

The Board concludes that a different situation exists when officials engage in charitable 
fundraising activities.  Elected officials and employees are not acting in their official capacity, 
performing their official duties, or acting on behalf of the City when they raise funds on behalf of 
a private, non-profit group unrelated to the City.  Because they are not conducting official city 
business, they cannot use official city letterhead, property, or staff as part of their fundraising 
efforts.  This ban helps maintain the integrity of the public office and the proper exercise of its 
powers.   

Soliciting funds for private, non-profit groups is not city business 

 
A second issue is whether city elected officials may use their city title in charitable fundraising 
efforts.  The Board believes that the better policy is to allow elected officials to use their official 
title or position in fundraising letters on behalf of non-profit groups, as mayors have done on 
behalf of the United Negro College Fund.  As one legislative body explained, it is “always true 
that a legislator does properly hold the title of Senator or Representative, and the legislator is 
perfectly entitled to be identified that way.”  See Interim [NM] Legislative Ethics Committee, 
Ethics Advisory Opinion LED9601. The official should make clear in the fundraising letter that he 
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or she is not acting in an official capacity on behalf of the City, should not use city staff to 
prepare the mailing or collect the donations, and should avoid using city equipment or facilities 
as part of the fundraising effort. 
 
To assist in understanding this opinion, the Board offers the following examples: 
 

• The mayor can use official city letterhead to solicit donations for the Mayor’s Cup and 
Mayor’s Bowl to benefit two city programs for young people, Camp Best Friends and The 
First Tee 

• A city councilmember can use official city letterhead to solicit donations for a youth 
program that is jointly sponsored by her office and the parks department  

• The mayor can sign a fundraising letter on stationery of the United Negro College Fund 
asking firms to serve as a sponsor for the  Mayor’s Masked Ball 

• A city councilmember can use his title when signing a fundraising letter on his law 
school’s or law firm’s stationery asking all members of his class to contribute to the 
school’s annual fundraising campaign  

• No city elected official or employee can use official city letterhead to seek donations on 
behalf of any private foundation or organization that is not directly related to or affiliated 
with the City, such as the Atlanta Community Foundation, United Way, American Heart 
Association, or Habitat for Humanity 

 
 

This opinion does not address fundraising efforts made on behalf of city-related or city-affiliated 
non-profit organizations, such as the Police Foundation. 
 
Adopted November 20, 2008 
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